mgr Ewa Karpęcka
dietetykO mnie
Jest pasjonatką zdrowego stylu życia począwszy od żywienia poprzez sport. Jej wielką miłością są góry i wspinaczka. Na co dzień kieruje się maksymą, iż nie ma sukcesu bez odpowiednio obranego celu i motywacji! Dlatego we współpracy z pacjentem kładzie nacisk na motywację oraz edukację pacjenta.
Ukończyła studia inżynierskie i magisterskie na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka o specjalności Dietetyka i Żywienie Człowieka. Następnie obrała specjalizację Żywienie Kliniczne, kontynuując edukację na studiach magisterskich w Katowicach na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej.
Z chęcią jeździ na konferencje i szkolenia związane z dietetyką. Ze względu na zainteresowanie sportem pasjonuje ją przede wszystkim dietetyka sportowa. Dlatego też zawsze podkreśla swoim pacjentom, jak ważną częścią naszego życia powinna być aktywność fizyczna.
Jak przygotować się do wizyty?
Na pierwszą wizytę prosimy o przyniesienie następujących wyników badań:
- podstawowej morfologii krwi;
- lipidogramu – cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy;
- glukozy na czczo;
- TSH;
- prób wątrobowych.
Dodatkowo prosimy o przygotowanie dzienniczka żywieniowego z trzech ostatnich dni. Dzienniczek powinien zawierać godziny posiłków oraz dokładne ilości spożytych produktów. W czasie wizyty wstępnej, poza wywiadem żywieniowym, wykonywana jest analiza składu ciała (jeśli nie ma przeciwwskazań – rozrusznik serca/ciąża). Następnie, w ciągu kolejnych dni (średnio do tygodnia), wysłany zostaje przygotowany jadłospis.
Bezpośrednio przed wizytą
- Nie spożywaj posiłków ani płynów 2-3 h przed wizytą – może mieć to wpływ na uzyskanie błędnych pomiarów na analizatorze;
- Przed analizą nie wykonuj ćwiczeń ruchowych. Wysiłek fizyczny może spowodować tymczasowe zmiany w kompozycji ciała.